Jagoda kamczacka – moc zdrowia

Jagoda kamczacka ma owoce, o niezwykłym kształcie spłaszczonego walca, w smaku przypominające leśne jagody, które dojrzewają już na przełomie maja i czerwca.

Owoce jagody kamczackiej były znane od dawna w medycynie ludowej. Ich spożywanie wzmacnia naczynia krwionośne, hamuje krwotoki i obniża ciśnienie. Przy ich pomocy leczono także dolegliwości żołądkowe i niestrawność. Występuje w nich wiele witamin (A, C, B1, B2, B6, B9), korzystnych dla organizmu człowieka, naturalnych makro- i mikroelementów oraz znaczne ilości przeciwutleniaczy. Wymienione substancje mają duże znaczenie w profilaktyce antynowotworowej, chorób serca i cukrzycy. Owoce jagody odtruwają organizm ludzki z metali ciężkich.

Aby długo zachować dobrą kondycję i młodość, powinno się jeść jak najwięcej tych jagód. Dobre są na surowo, w sałatkach owocowych, lodach, ciastach, pierogach. Sporządzić z nich możemy konfitury, dżemy, soki, suszyć i mrozić.