Konfitura

  • 1 kg aronii
  • 0,7 kg
  • 1 szklanka wody

Owoce aronii po umyciu i osączeniu wsypujemy do syropu przygotowanego z wody i cukru i smażymy koło 20 minut , po czym odstawiamy do ostygnięciu ( około 3h). Po tym czasie dodajemy jeszcze około 0,4 – 0.5 kg cukru i smażymy przez około 15- 20 minut . Gorącą ko konfiturę wkładamy do słoików.

Sok

  • 2kg aronii
  • 2,5 l wody
  • 3 pomarańcze 1/2 kg cytryn
  • 2 kg cukru

Aronię zamrozić na kilka dni, aby pozbawić jej goryczki. Po rozmrożeniu wsypać do dużego garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. gotować ok. 20 minut. Odstawić na kilka godzin. Następnie przecedzić aronię razem z płynem do drugiego garnka przez gazę nałożoną na sito. Aronię jeszcze dobrze odcisnąć przez gazę.

Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok i połączyć z sokiem z aronii, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 minut i przelać do wypatrzonych butelek lub słoików. Dla pewności pasteryzować 15 minut. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Wino

  •  7 kg aronii
  •   5 l wody
  •   2 kg cukru
  •  drożdże do wina czerwonego
  • 4 g pożywki do drożdży

 

Wino z aronii może być gorzkie. By tego uniknąć , przed przygotowaniem wina, owoce trzyma się kilka dni w zamrażalniku. Po upływie tego czasu, rozmnażamy aronie i rozgniatamy owoce ( nie miksujemy! Rozgniecione widelcem w zupełności wystarczy).. Następnie przygotowujemy syrop cukrowy . Cukier zalewamy ciepłą , przegotowana woda . Do pojemnika fermentacyjnego wsypujemy zmiażdżone owoce , zalewamy je syropem cukrowym , dodajemy drożdże i pożywkę . po upływie okolu dwóch tygodni fermentacji, oddzielamy moszcz od owoców i przelewamy go do balona. wino z aronii jest gotowe do spożycia po pół roku.

CIEKAWOSTKI

  • Krzew aronii został odkryty 300 lat temu.
  • Aronię nazywa się „kuzynką jarzębiny”.
  • Sok z aronii zachowuje różową barwę nawet po stukrotnym rozcieńczeniu.
  • Sok z aronii używany jest również do barwienia jogurtów i napojów.

SMACZNIE I ZDROWO